“A fost odată ca niciodată….” așa începe și povestea de la Castelul de lut de pe Valea Zânelor.

Desprins din basmele copilăriei, încărcat de magie, cuceritor încă de la prima vedere, așa este Castelul de lut, asezat la poalele Muntilor Fagaras, pe malul râului Porumbacu. Asemănător cu o casă din seria Hobbit, așa cum îl descriu jurnaliștii britanici de la BBC, Castelul atrage zi de zi, numeroși turiști dornici să pătrundă în acest loc de poveste, scăldat permanent în razele blânde ale soarelui și în pastelul infinit al florilor.

Castelul de Lut Valea Zânelor
Castelul de Lut

Frumusețea castelului este în perfectă armonie cu natura. Florile, iarba verde, arborii înalți, zările albastre, norii albi, toata completeaza acest cadru mirific. Un element care atrage imediat privirile este acoperișul, fiecare vizitator fiind cucerit de frumusețea lui, aceasta având oarecum similitudini cu crestele munților care se văd în zare.

În esența, Castelul, este o combinație între crestele munților și casa piticilor, din Albă ca Zăpada. Iar dacă pană acum vedeam un astfel de castel doar în paginile colorate din cărți, sau la televizor, acum suntem privilegiați să-l admirăm de aproape, să îi simțim magia, să facem parte din poveste.

Privit de la exterior, castelul pare a fi modelat cu mâna goală. Castelul este realizat integral din lut, zidurile sunt construte dintr-un amestec de lut, paie, apă și nisip, iar turnurile sunt făcute din piatră. Castelul de Lut are 2 nivele, 10 camere, 2 turnuri și 50 de ferestre.

Castelul de Lut Valea Zânelor
Castelul de Lut

Legenda locului că tărâmul pe care se află castelul era locuit de făpturi magice, zâne, care protejează și în prezent locul: „Demult, tare demult, prin părțile astea de lume trăiau niște zâne. Erau într-o înțelegere cu oamenii, care știau că sunt suflete bune și nu se amestecă în treburile lor. Zânele locuiau într-o pădure, lângă un râu, iar oamenii numiseră acel loc fermecat Valea Zânelor. Iată că într-o bună zi liniștea locurilor a fost tulburată de un zmeu care a pus ochii pe acele meleaguri. I-a plăcut pădurea și râul și s-a hotărât să-și facă acolo sălașul. Însă nici zânele, nici oamenii nu voiau o astfel de dihanie în apropierea lor așa că – unii cu furci și topoare, alții cu baghete magice – au pornit împotriva zmeului. Luptă a fost înfricoșătoare și a durat trei zile și trei nopți. Zmeul a fost învins și a fugit în lume, spre bucuria oamenilor și a zânelor. Pădurea însă era pârjolită, așa că zânele nu mai aveau unde să locuiască. Și-au luat rămas bun de la oameni și au plecat spre alte meleaguri, făgăduind însă oamenilor că se vor întoarce când vor putea locui din nou în vale. Astfel, în primăvara anului 2014, o familie strămutată în Vale și îndrăgostită de loc, de povești, de magie, cu iubire și dăruire a pornit construcția unui castel care să devină casa zânelor. Alături de meșteri iscusiți și harnici au folosit lemn și piatra, însă cel mai de folos le-a fost lutul, lutul care le-a închegat împreună. I-au spus Castelul de Lut Valea Zânelor și au dat veste în toate zările că e gata, astfel că zânele să afle și să se întoarcă acasă.”

Castelul de Lut Valea Zânelor
Castelul de Lut

LOCALIZARE:

Castelul de Lut Valea Zânelor este situat la poalele munților Făgăraș, sub măreția vârfului Negoiu, la 40 de kilometri de Sibiu, pe  Strada Principală, Nr. 630,Porumbacu De Sus.

PROGRAM DE VIZITARE:

De luni pana duminica  între orele 10:00 – 19:00

Bilet de intrare: 5 lei

În curtea castelului te poți delecta cu preparate tradiționale, poți savura o cafea, sau pur și simplu de poți bucura de aer curat și natura.

Dacă încă nu ați vizitati acest tărâm de basm de pe Valea Zânelor, vă recomandăm să o faceți, pentru că în curând el va putea fi admirat doar dacă sunteți cazați în una din camerele sale. Veți da peste un loc cu energie bună, un loc de poveste, în care vei fi vrăjit de natură și de basm.

De asemenea, vă invităm să descoperiți și alte experiențe pe care le puteți încerca la Sibiu, cum ar fi:

Iti recomandam sa citesti si articolul despre obiectivele turistice din Sibiu

Alătură-te comunității BookTes!