Pe 12 iunie 2021, are loc în România a 17 a ediție a mult așteptatului și îndrăgitului eveniment cultural – Noaptea Muzeelor.

Evenimentul „Noaptea Europeană a Muzeelor” se desfășoară la nivel internațional, fiind inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronat în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor.

În acest an, evenimentul este sărbătorit în toată Europa în data de 3 iulie, dar din cauza pandemiei, unele țări, cum este și România, au decis să îl organizeze în date diferite.

Spre deosebire de anul trecut când toate activițățile s-au desfășurat în mediul online, anul acesta muzeele, casele memoriale, castelele, palatele, cetățile, teatrele, cinematografele, bibliotecile și multe altele instițuții sunt pregătite să-ți primească vizitatorii.

„Noaptea Muzeelor” este organizată în fiecare an de către Rețeaua Națională de Muzeelor din România (RNMR), membru al celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor Network of European Museum Organisations (NEMO).

Ediția din acest an va fi una cu adevărat specială datorită numărului mare de instituții culturale care participă, dar și datorită diversității proiectelor culturale înscrise pentru ziua de 12 iunie. Organizații din București, Iași, Cluj dar și din orașe mai mici, comune și sate s-au mobilizat și au pus la punct numeroase activități și evenimente pentru a-și impresiona și încânta publicul vizitator.

Impresionant pentru această ediție este gradul de mobilizare, precum și diversitatea entitităților și a proiectelor culturale înscrise pentru 12 iunie.

Noaptea Muzeelor 2021 în România este organizată în peste 185 de spații culturale din 72 de localități, provenind din 37 de județe ale țăriiCapitala se poate lăuda cu un număr de 43 de puncte culturale în care publicul este așteptat să se bucure de numeroase reprezentații artistice și culturale. Vor exista, de asemenea, și muzee care îți vor desfășura evenimentele în mediul online. Muzeul Național de Geologie din București, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și marea majoritate a muzeelor Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca sunt doar câteva dintre instituțiile care vor avea activități online.

Muzee participante la Noaptea Muzeelor 2021 în România

Câteva dintre muzeele din București care participă la Noaptea Muzeelor 2021 sunt: Muzeul Municipiului București, Muzeul Național al Literaturii Române, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Universității Politehnica București, Muzeul Național al Țăranului Român.

În premieră, la Noaptea Muzeelor 2021, Primăria Capitalei va putea fi vizitată de public între orele 18:00 -24:00.

În Buzău îți deschide porțile Muzeul Județean Buzău, iar în comuna Colți se poate vizita Muzeul Chihlimbarului.

La Iași se organizează activități la Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Muzeul Municipal Regina Maria precum și la alte instituții culturale.

Lista completă a instituțiilor culturale participante la Noaptea Muzeelor 2021 poate fi accesată pe pagina https://noapteamuzeelor.org/, unde sunt prezentate toate evenimentele care au loc, în fiecare oraș, comună, sat.

Vă dorim vizită plăcută!

Citește și articolul Muzeul National de Istorie a Romaniei – bilete online vandute prin platforma BookTes.com.